Három elektromos autóbusszal folytatódik Veszprém város autóbuszflottájának zöldítése

2024. június 28.

 

A veszprémi helyi közösségi közlekedés további zöldítése érdekében a V-Busz Kft. 3 db elektromos autóbuszt kíván beszerezni a Zöld Busz Program keretében, melyből az első autóbusz 2024. június 28-án az Energiaügyi Minisztérium támogatásával, a Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. közreműködésével érkezett a társasághoz. A pályázat Támogatói Okirata 2024. június 6-án került aláírásra. A projekt azonosítója: HUMDA ZBP 2024/4-1.
A projekt összköltsége nettó 535.000.000 forint, amelyből 426.680.000 forint érkezik támogatásként (79,75%), míg a 108.320.000 forint (20,25%) önrészt részben a tulajdonos Önkormányzat, részben pedig a V-Busz Kft. biztosítja saját forrásból. 
A projektet tervezett befejezési határideje 2026.06.30.

 

Veszprém város életében az autóbuszos helyi közösségi közlekedés szerepe kimagasló. A munkahelyre ingázók, illetve az oktatási intézményekben tanuló diákok magas száma önmagában is folyamatos utaslétszámot generál, amely állandó fejlesztési feladatok elé állítja a V-Busz Kft-t. A szolgáltatás üzembiztonsága és a szolgáltatási színvonal fenntartása érdekében az Önkormányzat – különös tekintettel arra is, hogy a 2023. évi Európa Kulturális Fővárosa programsorozathoz kapcsolódóan a városon belüli közlekedés gerincét a közösségi közlekedés adta – 2021-ben saját erőből, hitelfelvétellel 28 db szóló és 14 db csuklós, korszerű, klimatizált, EURO6 dízel autóbuszt vásárolt és állított forgalomba 2021. decemberében.

A V-Busz Kft. 2022-ben 5 db elektromos autóbusz beszerzését, valamint a Haszkovó fordulóban a kapcsolódó töltőinfrastruktúra kiépítését valósította meg a Zöld Busz Program „Környezetkímélő, klímasemleges városi, elektromos meghajtású személyszállítási járművek beszerzésére és a kapcsolódó töltőinfrastruktúra kiépítésére” elnevezésű pályázatának keretében, a HUMDA Zrt. támogatásával. A projektnek köszönhetően a megfelelő fordaszervezés mellett 6 db EURO 3-as szóló dízel autóbuszt tudtak véglegesen kivonni a forgalomból. Az elmúlt két évben az autóbuszok több mint 500 ezer kilométert tettek meg, jelentősen csökkentve Veszprém város zajterhelését, valamint a közösségi közlekedés károsanyag-kibocsátását is.

2024-ben a Zöld Busz Program keretében folytatódik Veszprém város autóbuszflottájának zöldítése: a V-Busz Kft. 3 db elektromos autóbusz – 1 db csuklós, 1 db szóló, 1 db midi – beszerzésével kívánja tovább erősíteni és zöldíteni Veszprém város közösségi közlekedési rendszerét, különös tekintettel arra is, hogy a 2023. évi Európa Kulturális Fővárosa évadhoz hasonlóan a nyári programforgatagban a városon belüli közlekedés gerincét a közösségi közlekedés adja. Az elektromos autóbuszok aránya a jelenlegi flottában 5/47= 10,64%. A jelen projekt keretében beszerzésre kerülő autóbuszokkal ez az arány 8/50=16%-ra nő.

A 3 db új, tisztán elektromos autóbusz forgalomba állításával 3 db EURO 6-os dízel autóbusz váltható ki, 2026-tól éves szinten 124,66 tonna CO2 megtakarítást eredményezve ezzel.

A szóló és a csuklós autóbuszra a feltételes közbeszerzési eljárást 2024. I. félévében a V-Busz Kft. lefolytatta, a nyertes ajánlattevő az MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft. lett. A szóló MAN Lion’s City 12E autóbusz, mely ugyanaz a típus, amiből már 5 db fut a városban, 2024. június 28-án érkezett Veszprémbe.

A csuklós autóbusz – amely az első elektromos csuklós autóbusz lesz a V-Busz flottájában – várhatóan júliusban érkezik. A midi autóbuszra a közbeszerzési eljárást 2024. II. félévében tervezi kiírni a V-Busz Kft.

A projekt előkészítése és megvalósítása során kiemelt cél a társadalmi szerepvállalás kommunikációja a fenntartható és klímatudatos közösségi közlekedésben. A kommunikációs stratégia célja az utazóközönség, elsősorban a veszprémi lakosság szemléletformálásával a közösségi közlekedés vonzóbbá tétele, az utazóközönség komfortérzetének növelésével pedig a közösségi közlekedés részarányának növelése a városi modal splitben.