Záró sajtóközlemény

Közösségi közlekedés karnyújtásra – digitális utastájékoztató táblák és készpénzmentes jegyautomata eszközök beszerzése

A projekt azonosítószáma: ET-INF/1-2021-9308

 1. 06. 29.

A V-Busz Kft. 2020. nyarán egyedi pályázati kérelmet nyújtott be a Veszprém-Balaton 2023 Zrt-hez „Közösségi közlekedés karnyújtásra – digitális utastájékoztató táblák és készpénzmentes jegyautomata eszközök beszerzése” címmel. A projekt 100.000.000 forint vissza nem térítendő támogatásban részesült.

A projekt célja az volt, hogy a 2023. évi Európa Kulturális Főváros évadra való felkészülés jegyében a helyi közösségi közlekedés szolgáltatási színvonalát is emelni tudja a V-Busz Kft., a járműpark cseréje mellett.

A projekt keretében megvalósuló tevékenységek:

 1. 15 db jegykiadó automata beszerzése
 2. 8 db utastájékoztató tábla beszerzése
 1. Jegykiadó automaták

Sor került 15 db készpénzmentes jegykiadó automata beszerzésére és kihelyezésére a projekt keretein belül, elsősorban a fedett buszvárókba.

Ezekkel az automatákkal – a már meglévő 3 darab, készpénzzel is használható automatán kívül – a város legtöbb városrészében, több nyelven, akadálymentes módon, 0-24 órában biztosítható a V-Busz díjtermékeinek (jegyek, bérletek) megvásárlása.

Helyszínek:

 1. Autóbuszállomás I.
 2. Autóbuszállomás II.
 3. Hotel
 4. Veszprémi Petőfi Színház
 5. Komakút tér
 6. Gyulafirátót, Vízi utca
 7. Kádárta, Győri út
 8. Kádártai úti forduló
 9. Stadion u. 19.
 10. Dózsa György tér
 11. Endrődi Sándor lakótelep
 12. Kereszt u. 9. (V-Busz ügyfélszolgálat)
 13. Vasútállomás
 14. Cholnoky forduló
 15. Kálvin János Park

 A jegykiadó automaták telepítése és élesítése 2023. március végén (12 db), illetve június elején (3 db) megtörtént, így már az utazóközönség is használhatja az automatákat. Az első hetek értékesítési adatai és a visszajelzések alapján az automaták könnyen kezelhetők, elnyerték az utasok tetszését.

Kizárólag bankkártyás fizetés lehetséges az automatákon, ennek köszönhetően jelentősen csökkenthető volt az automaták mérete és beszerzési költsége, valamint megszűnik az érmék és bankjegyek elakadása miatti műszaki hibák lehetősége is.

 1. Digitális kültéri utastájékoztató kijelző

A projekt keretében 8 db kültéri digitális utastájékoztató kijelző került kihelyezésre a forgalmas belvárosi megállóhelyeken, valamint a vasútállomáson.

Az utastájékoztató táblákon az érkező autóbuszok valós idejű menetrendi adatai láthatók, így a veszprémiek, illetve a városba látogatók számára is transzparens információkkal szolgálnak a járatok közlekedéséről. A képi utastájékoztatás mellett a kijelzők tartóoszlopainak oldalán található gomb megnyomásával elérhető a hangalapú utastájékoztatás is, akadálymentessé téve ezzel a szolgáltatást.

Helyszínek:

 1. Hotel I.
 2. Hotel II.
 3. Autóbuszállomás I.
 4. Autóbuszállomás II.
 5. Komakút tér
 6. Veszprémi Petőfi Színház
 7. 7. Vasútállomás I.
 8. Vasútállomás II.

Az első 6 helyszínre március közepén kerültek ki a kijelzők, és az előzetesen megvalósított integrációnak köszönhetően azonnal éles üzemben tudták megkezdeni a működésüket, illetve júniustól az utolsó két helyszínen is működnek már a kijelzők.

Mind a jegykiadó automatákkal, mind pedig az utastájékoztató kijelzőkkel kapcsolatos észrevételeket az info@vbusz.hu email címre várják.

V-Busz