A V-Bike közbringarendszer Magyarország első olyan közösségi kerékpáros rendszere, ahol minden bicikli elektromos rásegítéssel rendelkezik.

A V-Bike veszprémi közbringarendszer kialakítása 249.999.246,- Ft európai uniós támogatással, két pályázati projekt keretében valósul meg:

 • a TOP-6.4.1-16-VP1-2017-00001 – „Szabadságpuszta településrész és Felsőörs Község közötti kerékpárút beruházása
 • és a TOP-6.4.1-16-VP1-2018-00002 – „Márkó-Bánd települések irányába kerékpárút építés

Az európai uniós társfinanszírozással megvalósuló projektek két fejlesztési célt tűztek ki, az egyik a városi kerékpárhálózat fejlesztése, a másik a közbringa rendszer kialakítása. A konstrukció a városi, városkörnyéki és településközi közlekedési rendszereket szerves egésznek tekinti, és lehetőséget kínál a közlekedési feltételek és módok komplex, egymást erősítő, a fenntartható fejlődést és fenntartható közlekedést szolgáló fejlesztésére.

A közbringarendszer megvalósítására Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata a Telekom Rendszerintegráció Zrt.-vel kötött szerződést 2022. októberében. A  kivitelezés és az eszközbeszerzés 2023. május végén befejeződött, az egy hónapos próbaüzem június 7-én elindult.

FONTOS! A próbaüzemet a kivitelező cég és a leendő üzemeltető V-Busz Kft. végzi, egyelőre csak ők használhatják a kihelyezett kerékpárokat! A lakosság július 1-jétől veheti igénybe  az új elektromos bicikliket a közösségi közlekedési közszolgáltatás részeként. 

A 10 db gyűjtőállomás, összesen 150 db dokkolóállással, 100 db egyedi kialakítású, elektromos rásegítéssel ellátott (pedelec) közbringa kerékpárral, az alábbi helyszíneken található:

 1. Kossuth utca – SPAR
 2. Barátság park
 3. Balaton Pláza
 4. Állatkert parkoló
 5. Rózsa utca 48. társasház
 6. Cholnoky utca – PENNY
 7. Kálvin János park
 8. Kiskuti Csárda
 9. Erzsébet sétány
 10. Úrkút utca

További információk a  www.vbike.hu oldalon, illetve a V-Bike mobilapplikációban érhetők el. A V-Bike rendszer mint közösségi közlekedési közszolgáltatás díjszabása és alkalmazási feltételei elérhetők itt: Általános szerződési feltételek (vbike.hu), Kölcsönzési díjak (vbike.hu).